Köpa dvd-spelare online

När kassettspelaren kom ut på marknaden revolutionerade den hela musikbranchen. Plötsligt hade alla möjlighet att lyssna på musik på ett helt nytt sätt. Utan att behöva använda klumpiga vinylskivor eller använda en LP-spelare. Bilar utrustades med kasettspelare och marknaden blomstrade. Kasettspelaren ledde till VHS-spelaren som inte bara levererade ljud utan även bild. Kasettspelaren byttes ut mot CD-spelaren och snart byttes VHS-spelaren ut mot DVD-spelaren.Sedan DVD-spelare kom ut på marknaden har de blivit alltmer vanliga i våra hem. De konkurrerade ut de gamla VHS-spelarna fort och idag tillverkas inga nya VHS-filmer alls. DVD är överlägset VHS på alla sätt, inte bara överlägset bättre ljud och bild. Du kan dessutom välja scen i filmen, du kan ställa om ljudet under filmens gång, du kan snabbspola bakåt och framåt i filmen avsevärt mycket fortare med DVD-spelare jämfört med en VHS. Du kan välja vilket språk du vill ha på undertexter. En DVD-spelare klarar alltid av att spela upp ljud från CD-skivor. Men de nyare DVD-spelare du hittar på marknaden kan oftast mycket mer därtill. De kan i de flesta fall spela upp mp3 filer, WMA, HDCD, DVD-A och SACD.

Skicka signal från DVD-spelaren till din TV

Det finns många sätt att skicka bild och ljud från din DVD-spelare till TVn men vanligast är att man använder scartkontakt. En scartkontakt finner du på i stort sett alla svenskköpta TV-apparater men förutom scart kan du använda så kallad kompositvideo, denna kallas även CVBS och är oftast en gul RCA-kontakt. Du kan använda S-videokontakten, denna är oftast bättre än CVBS. Förutom att använda scartkontakten är det vanligast att man numera använder sig av en så kallad HDMI-kontakt. HDMI står för High Definition Multimedia Interface och är ett nytt sätt att digitalt överföra ljud och bild. Detta nya sätt att överföra ljud och bild slog igenom stort när de nya HDTV-apparaterna blev populära. På de flesta nya TV-apparater finner du en HDMI-kontakt.

Dolby Digital och DTS

Numera är det mer vanligt att spela upp surroundljud på din DVD-spelare, Dolby Digital och DTS är de ledande teknikerna för denna form av ljud. Dolby Digital är den vanligaste men DTS anses allmänt vara något bättre.

Surroundljud på din DVD-spelare innebär att ljudet inte kommer från ett håll. Ljudet kan fördelas för att inge en känsla av verklighet, det vill säga att om någon skjuter med ett vapen till höger i filmen så kommer ljudet från höger och om ett ljud är ”bakom kameran” så hörs ljudet bakifrån med hjälp av surroundhögtalare. För att kunna se en DVD-film med surroundljud är det vissa faktorer som ska spela in. Dels måste filmen vara inspelad för surroundljud (de flesta DVD-filmer stödjer denna funktion), dels måste din DVD-spelare ha en så kallad avkodare för surroundljudet, dels måste din DVD-spelare vara kopplad till en förstärkare (vissa DVD-spelare har inbyggd förstärkare). Anledningen till att DVD-spelaren måste vara kopplad till en förstärkare är att du måste ha högtalare, minst två på sidorna om din TV, två bakom dig och en bas.