Köpa barnkläder online – det här är bra att tänka på!

Eftersom barn är mycket rörliga bör man tänka på en rad olika saker när man ska köpa kläder till dem. I denna guide finns många tips och råd samt praktisk information om vad som är bra att tänka på vid köp av kläder till barn.Undvik snoddar, huvor och kapuschonger

Saker som onödiga snoddar, huvor, kapuschonger, snören, knoppar och liknande kan innebära en viss skade- och olycksrisk för barnet som bär plaggen. Detta bör därför undvikas om det går. Givetvis finns det plagg där sådana detaljer faktiskt behövs och fyller en praktisk funktion, men gör de inte det, ska de alltid undvikas. Även om de i vissa fall kan ”pigga upp ett plagg” och göra det mer intressant eller fint. Funktion och säkerhet ska dock alltid gå före utseende när det gäller barnplagg. Försök istället hitta andra saker som kan göra plaggen fina istället för dessa potentiellt farliga detaljer.

Tänk på att vissa delar av kläderna kan vara avtagbara. Detta är då främst huvor och kapuschonger. Så vill du absolut ha en huva eller en kapuschong på plaggen du köper, välj åtminstone plagg där huvan eller kapuschongen är avtagbar. Detta gör nämligen plaggen mindre riskfyllda och du kan givetvis även ta av huvan eller kapuschongen helt för att minska risken ytterligare om du vill det.

Man bör även undvika impulsköp. Även om många tycker att detta är den roligaste sorten av inköp att göra. Impulsköp leder sällan till att vi gör så bra val. Försök istället planera de inköp du kommer att göra, både individuellt och som helhet, sett till hela barnets garderob. Detta medför bättre val och man undviker att det hela kostar för mycket.

Komfort viktigare än hur kläderna ser ut

Komfort är det allra viktigaste när det gäller barnplagg. De flesta barn bryr sig nämligen i det långa loppet ganska lite om hur plaggen ser ut. De tycker istället att det viktiga är hur plaggen känns på. Så känn alltid noga på plaggen och försök tänka dig in i hur de kommer att kännas på barnet.

Att satsa på naturmaterial är också en bra ide när du köper kläder till mindre barn då de ofta har känslig hy och då är naturmaterial givetvis det bästa valet. Även i övrigt har materialvalet stor betydelse, då du självklart vill att materialen du väljer på de kläder du köper ska hålla så länge det bara går. Så granska alltid materialet noga och känner du inte till materialet sedan tidigare kan det även vara en god ide att läsa på om det innan köp.

Är det kläder till ett spädbarn du köper kan det även vara bra att välja kläder som är lätta att ta på och som går snabbt att få av barnet. För större barn är detta dock mindre viktigt. Det är även smart att köpa en storlek för stora kläder till barnet. Köper du exakt den storlek barnet har idag eller en storlek som är på gränsen till för liten kommer barnet endast att kunna använda plaggen under en mycket kort tid.

Tvätta kläderna innan de används

Glöm inte heller att tvätta alla nya kläder du köper innan barnet har dem på sig. De flesta av barnkläderna är förstås rena och kan bäras utan problem direkt, men i vissa fall kan kläderna vara något smutsiga eller till och med bära spår av kemikalier som de behandlats med när man köper dem. Detta gör dem även mjukare och skönare för barnet att ha på sig.

Köpa barnkläder billigt

Genom att utnyttja reor kan du få ned kostnaden för de barnkläder du köper avsevärt. Tänk även på att det i regel inte är så smart att köpa dyra basplagg som toppar, strumpbyxor och liknande, utan vill du köpa något dyrare, eller till och med från ett designmärke, rekommenderar vi att du lägger dessa pengar på plagg där skillnaden mellan dyrt och billigt verkligen märks, t.ex. ytterkläder.

Spendera inte heller allt för mycket på festkläder, kostymer eller liknande, som det finns stor risk för att barnet endast bär en enda gång. I så fall är det smartare att lägga lite mer pengar på kläder som barnet kommer att bära ofta och regelbundet. Att handla i nätbutiker istället för i vanliga fysiska butiker är också smart och får ofta ned priserna på dina inköp.

Några extra tips

Färgglada kläder brukar uppskattas av barn och brukar även göra under för det egna humöret, så kan du välja mellan flera varianter av samma plagg, är det färggladare alternativet ofta att föredra. Tänk även på att mycket som barn sysslar med kan lämna permanenta fläckar. För att dessa ska synas så lite som det bara går är mörkare färger i regel att föredra över ljusa. Titta noga på skötselråden på barnkläder. Du får nämligen räkna med att kläderna kommer att behöva tvättas ganska ofta och då är det viktigt att detta inte är för omständigt.